
Tahini koekjes
Share
Tahini koekjes
Soms komt inspiratie letterlijk de deur binnengewandeld. Zomaar, op het juiste moment, recht uit het dagdagelijkse leven.
Dit verhaal is er zo eentje. Hoe een ambulancier en zijn vrouw me inspireerden tot bakken.
Toen mijn man op een avond thuis kwam van zijn werk vertelde hij me enthousiast over een koekje dat hij op de brandweerkazerne had geproefd. " Echt iets voor jou." Zei hij. Hij beschreef hoe smeuïg het smaakte van binnen, de volle chocoladesmaak hierin en net dat beetje crunch aan de buitenkant. Mijn smaakpapillen stonden meteen op scherp. Maar tot mijn grote teleurstelling had hij er geen meegebracht... Geen kruimeltje in het zicht.
Het bleek een creatie van Pauline, de vrouw van zijn collega Willem. Beiden zijn niet alleen gepassioneerde kinesisten, maar leven ook bewust en gezond. En net die combinatie intrigeerde me.
Ik vroeg mijn man het recept te bemachtigen. Slechts enkele ogenblikken later had ik het in mijn handen en ging ik met veel goesting aan de slag in eigen keuken. Ik maakte echter enkele kleine aanpassingen. Zo verving ik de bloem door boekweitbloem zodat het volledig in lijn zou zijn met de visie van DiaSweets. Een voedzaam, suikerarm koekje. Zacht vanbinnen en knapperig vanbuiten.
Hieronder deel ik het recept met liefde. Bakken maar!
Ingrediënten
- 120 ml amandelmelk
- 100 g kokosbloesemsuiker
- 80 g Tahin
- 180 g Boekweitbloem
- 180 g Pure chocolade (minstens 70%)
- 1 tl kaneel ( hier zeur ik altijd een beetje en voeg ik wat extra kaneel toe)
- 1 zakje bakpoeder
- Optioneel pitten en/of zaden voor de afwerking. Zelf gebruikte ik hiervoor mijn favoriete mengeling: lijnzaad, maanzaad, gierst en zonnebloempitten)
Recept
- Verwarm de oven voor op 170° (Hetelucht)
- Smelt de pure chocolade au bain-marie op een zacht vuur.
- Meng in een kom de amandelmelk met tahin en kaneel tot een glad geheel
- Voeg hierbij de gesmolten chocolade en roer rustig door.
- Meng in een aparte kom de droge ingrediënten: kokosbloesemsuiker, boekweitbloem en bakpoeder.
- Voeg tenslotte de natte ingrediënten toe aan de droge en meng alles tot een homogene massa.
- Tip van Pauline: is het deeg iets te nat? Voeg een klein beetje extra bloem toe (in dit geval boekweitbloem).
- Draai bolletjes van het deeg ter grootte van een walnoot en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Werk eventueel af met een topping van noten, pitten of zaden naar keuze.
- Bak de koekjes ongeveer 10 minuten op 170°. NIET LANGER! Ze zijn het lekkerst als ze nog wat smeuïg zijn vanbinnen, trust me 😊.
Et voilà, je gezonde Tahini koekjes zijn klaar!
Gezondheidsvoordelen
- Geen geraffineerde suikers! Kokosbloesemsuiker heeft een lage glycemische index.
- Volledig plantaardig door ook geschikt voor mensen die VEGAN leven.
- Boekweitbloem is GLUTENVRIJ, rijk aan vezels en voedzame mineralen
- Tahini levert gezonde vetten, calcium en eiwitten.
Dank je wel Pauline en Willem! Dit recept bracht warmte en nieuwe inspiratie in mijn keuken. Bedankt om dit met ons en zoveel anderen te willen delen.
Een rijke combinatie van gezonde ingrediënten, een heerlijk crunchy/smeuïg koekje. Dus steek de handen uit de mouwen, verwarm je oven voor, zet je favoriete playlist op en geniet van het proces. Want deze koekjes zijn meer dan zomaar een tussendoortje. Ze zijn een ode aan pure ingrediënten en gedeelde inspiratie. 😊
Bon appétit!